Desierto: Az Ördög országútja

Beágyazott videó
cover
Eredeti cím:
Desierto
Megosztás:
sFilm adatlap:
sFilm
Év:
2015
Játékidő:
88 perc
imdb_icon értékelés:
6.1
Kategória:
Rendező:
Megtekintések:
2,907
Leírás:
Egy csapat bevándorló megpróbál átkelni a mexikói határon, hogy eljusson az Egyesült Államokba, azonban útjukat állja egy távcsöves puskával felszerelt, önjelölt "igazságosztó", akit nem kevés rasszista indulat fűt. Kíméletlen macska-egér játék kezdődik a sivatagban, amely során a zsigeri feszültség egy perce sem szűnik...

Elérhető megtekintő linkek: 25

Hozzászólások

2021-06-02 19:45:53 - brotherlouie 1 Hűha valaki nagyon túllihegte ezt a filmet a kommenteket olvasva...ez csak egy film, ráadásul nem az évszázad filmje, hogy ennyire ki kellene vesézni a rendezést stb, amúgy remek film ennyi..

2021-03-13 17:26:10 - Goni suntcu csak meg súgóm, hogy egy riasztó pisztoly is újra tölt! okoska, de legalább tudsz hosszan lehúrrogni valamit. Csinál jobb filmet!!!!

2021-03-11 00:43:12 - Christofer 1 Szerintem rendezzél magadnak egy filmet ott majd minden valosághü lesz.Én ugy gondolom a film elsödleges közölnivalója teljesen más volt nem pedig az ,hogy valosághüen kezelje a helyszineket,még szerencse hogy nem most jöttek ki az Alien filmek azok mit kapnának tölled 2 napig olvashatnánk mi nem klappol

2021-03-10 17:28:58 - havelszky 5 suntcu ne hagyd abba.

2020-02-01 16:33:25 - suntcu 2 7 Folyt köv. 2.:
Könnyen kiszámítható tehát, hogy legrosszabb esetben, köves, emelkedőkkel, kisebb akadályokkal teli vidéken, hosszabb távon is, nagyjából fél percbe telne elkapnia egy kutyának egy előle menekülő embert, pláne, ha az a filmben látott módokon még meg-meg áll és hátra tekintget, hogy konstatálja, éppen hol tart a kutya, vagy akár visszamegy az elhagyott hátizsákjáért.
Bevallom, nem vagyok nagy kutyabarát, sem tulajdonos, de annyit még én is tudok, hogy a kutyasíp hangját egy ember egyáltalán nem hallja, csak a kutyák. Ugyanis olyan magas frekvencián működik, amit az emberi fül nem képes hallani, a kutyáké viszont igen. Pont ez benne a pláne. Így aztán azokat a jeleneteket, amikor a "főgonosz" megfújja a saját kutyasípját és a filmen kis időzítés után enyhe sípolást lehet hallani, valójában nem is tudom, hogy inkább kiábrándítónak, vagy mulatságos dolognak nevezzem.
Szóval, ha olyan nagyon valósághűre szerette volna csinálni a filmet a rendező, akkor pl. ilyesmire kellett volna inkább odafigyelni szerintem, semmint arra, hogy a főszereplő határsértők megfelelő akcentussal spanyolul beszéljenek a filmen.
De a legrosszabb szerintem az a filmnek a mondanivalója. Ugyanis lerí róla, hogy sajnos a célja az, hogy negatív módon tüntesse fel az USA határ környékbeli lakóit, valamint az ottani hatóság embereit, mint semmirekellő, iszákos, rasszista, lusta és természetesen gyáva szemétládákat, akik legszívesebben lelövöldöznék a migránsokat, ami természetesen valójában nem így van. Viszont ezzel szembe helyezve az illegális bevándorlókat meg az embercsempészeket pedig pozitív színben akarja láttatni, akik sanyarú sorsú, dolgos és jó emberek, akiket ezért sajnálni kell és persze gondoskodni is róluk, ami szintén szöges ellentétben áll a valósággal de azt gondolom a józan ésszel is.

2020-02-01 16:32:06 - suntcu 1 5 Akkor folyt köv:
Tehát vagy az történt, hogy a rendező nem találta elég hatásosnak, hogy a "főgonosz" csak egyszer töltsön csőre és úgy tüzeljen azután folyamatosan amíg a tár ki nem ürül, hanem szükségesnek találta a folytonos csőretöltéseket - csak hát akkor használhattak volna más típusú puskát is, pl. valamilyen forgó tolózárast, amit éles lőszer esetében, a valóságban is kézzel kell csőretölteni minden lövés előtt - vagy pedig a filmhez használt fegyver esetében egyszerűen lusták voltak a filmes szakértők átalakítani a puskát vaktöltényhez és ezért kellett a filmforgatás közben folyton kézzel csőretöltögetni a színésznek minden egyes lövés előtt. (Ugyanis vaktöltény esetében nincs lövedék ami a csövet elhagyja, így nem képes újratölteni a fegyver megfelelő átalakítás - csőszűkítés - nélkül.) Gyanítom, az első esetről lehet szó, lévén annál a jelenetnél, amikor a "főgonosz" kénytelen lelőni a szenvedő kutyáját, valamint a film vége felé, amikor a főszereplő illegális határsértő kaparintja meg a puskát a "főgonosztól" és kettőt is lő vele, akkor jól látható, hogy kidobja a hüvelyt a filmen használt puska a lövések esetében és újra is tölt. Szóval azt gondolom nyugodtan kijelenthető, hogy a puska át volt alakítva vaktöltényhez, vagyis szándékosan kicsit túlpörgetett dolgokat ezzel kapcsolatban is a rendező. Ehhez pedig még hozzájön az, hogy a puska tárát újratölteni viszont szinte sosem mutatják a "főgonoszt", pedig a filmen elég sokat lő vele és a Garand a valóságban csak 8 lövetű.
Bár a Garand a valóságban is egy nagyon jó és pontos fegyver, a lövész hiányosságait az sem képes korrigálni. Tehát az, hogy a "főgonosz" féltérdre ereszkedik és úgy tüzel egy szikla tetejéről, anélkül, hogy a fegyvert bárhová is biztosan megtámasztaná, csak úgy kézből, mozgó célpontokra, ekkora távolságból mint a filmen látható, szintén a valóságtól elrugaszkodott dolog. A valóságban egy lövész ilyenkor lehasalt volna és a saját karjával, vagy akár egy kővel megtámasztaná a fegyvert és úgy tüzelne, fix és stabil pozícióból. Ez teljesen alap dolog, még hozzáértőnek sem kell lenni hozzá, annyira magától értetődő.
Azután ott vannak még azok a részek, amikor üldözi őket a "főgonosz" kutyája. Aki már próbált valaha életében lesprintelni egy kutyát, az tisztában van vele, hogy egy embernek erre esélye sincsen. Még egy hegyes-völgyes, sziklás területen sem. A filmen több olyan jelenet is van, ahol perceken keresztül tart amíg beéri őket a kutya. A valóságban egy fiatal, ereje teljében lévő, jól képzett kan kutyának, a futási sebessége normál, sík terepen elérheti az 50 km/h-t is. Egy átlagember úgy 15 km/h-s sebességre képes, de arra sem huzamos ideig. A filmbéli illegális bevándorlók azonban nem futók voltak, ráadásul csomagot cipeltek. Könnyen kiszámítható tehát, hogy legrosszabb esetben, köves, emelkedőkkel, kisebb akadályokkal teli vidéken, hosszabb távon is, nagyjából fél percbe telne elkapnia egy kutyána

2020-02-01 16:15:24 - suntcu 2 6 Nem tudom ki hogy van vele, de engem rettentően zavart az, hogy a mexikói illegális bevándorlókat játszó színészek a filmen spanyolul beszéltek. Az odáig OK, hogy ez a valóságban is nyilvánvalóan így van és a rendező - gondolom - megpróbált minél inkább valósághű lenni, de úgy vélem, talán pont ebben nem kellett volna annak lennie, had értsük már hallás után, hogy mit mondanak a főszereplők és ne kelljen olvasgatni filmnézés közben. Ez az amit nyugodtan fel lehetett volna áldozni a valósághűség oltárán. Gyanítom egyébként, hogy ez az egyik - vagy talán a legfőbb - oka annak, hogy az USA-ban a film teljes bukás volt. Az amcsik ugyanis a filmnézés közbeni olvasgatáshoz egyáltalán nincsenek hozzászokva.
Ellentétben ezzel, több másban viszont nem ártott volna valóban valósághűnek lenni.
Kezdjük ott, hogy az USA-Mexikó határ az a valóságban egyáltalán nem úgy néz ki ahogyan azt a film bemutatja. Mi több, 2015-ben amikor a film bemutatásra került, de még 2014-ben, amikor feltételezhetően készült, sem így nézett ki. Ezt bárki ellenőrizheti a guglin is. Egyáltalán nem egy alacsony, négy soros szögesdrót, amin csak úgy át lehet bújni és a két ország közti rész, amit az ördög országútjának neveznek - innen a film címe gondolom -, az pedig csak egy keskeny, ám nagyon hosszú földsáv, de semmiképpen sem több mérföld szélességű terület. Aztán ott van még az a dolog, hogy a határt nem senkiházi, lusta, poros ruhájú lepusztult vidéki kisrendőrök védik, akik tojnak arra, hogy kik jönnek át vagy kik nem, mint ahogy a film mutatta, hanem a U.S. Customs and Border Protection (CBP) ügynökei, akik szövetségi fennhatóság alatt vannak (szövetségi ügynökök), kiváló felszereléssel és hozzáértéssel rendelkeznek és valójában nagyon is motiváltak abban, hogy minél több határsértőt fogjanak el. Nyilván nem tudnak mindenütt ott lenni, hiszen a határszakasz nagyon hosszú, de fogalmazzunk úgy, a lehetőségeikhez képest mindent megtesznek, hogy legalábbis minél kevesebben tudjanak bejutni az országukba.
Bár a filmben mindössze egyetlen lőfegyvert használnak, sajnos kénytelen vagyok szólni erről is, mivel fatális dolgok szerepelnek benne ezzel kapcsolatban is. A filmbéli „főgonosz” egy M1 Garand puskát használ, egészen pontosan annak is az M1C Sniper Variant típusát, egy M82 távcsővel ellátva. Ez a puska félautomata. Ez annyit jelent, hogy csak a tárban lévő első lőszert kell kézi erővel betölteni a csőbe (csőretölteni), az összes többi tárban lévőt minden lövésnél a puska saját maga tölti be. Vagyis kidobja az üres hüvelyt és utána rögtön csőre is tölti a következő lőszert a tárból a závárzat. A film elején - és több más jelenetben is - azonban a "főgonosz" minden lövés előtt kézzel tölti csőre a puskáját, ami egy kicsit is hozzáértő számára röhejes dolog. Tehát vagy az történt, hogy a rendező nem találta elég hatásosnak, hogy a "főgonosz" csak egyszer töltsön csőre és úgy tüzeljen azután folyamatosan amíg a tár ki nem ürül, hanem szükségesnek találta a fo